Corset informatie

Corset info

Gefeliciteerd! U heeft zich aangesloten bij een speciale groep van mensen over de hele wereld die de elegantie waarderen van het hedendaagse corset! Ongeacht de reden van uw interesse in corsetten, hopen we dat u uw nieuwe corset met liefde en veel plezier draagt ​​voor de komende jaren. Hieronder volgen wat tips voor optimaal gebruik en onderhoud van uw corset.

Aan de slag

Onderstaande informatie over het indragen geldt alleen voor corsetten met stalen baleinen.

Om te zorgen dat u lang plezier kunt hebben van uw corset is het belangrijk om het ‘in te lopen’. Corsetten vormen zich naar het lichaam van degene die ze draagt, en daar moet u het de tijd voor geven zodat het zo comfortabel mogelijk kan zitten. Geeft u het corset niet de tijd en de kans om zich te vormen, dan kan het onherstelbaar beschadigen. Het is misschien lastig om in het begin de goede manier te vinden om het corset te dragen. Belangrijk is dat als u het aanheeft, het corset omlaag drukt op uw heupen, er mag geen druk zijn op uw ribben. Verder kunt u in de spiegel of met het oog van een ander bepalen of het corset goed om uw bovenlijf zit. Neem goed de tijd om dit uit te vinden, want eenmaal gevormd blijft het corset in die vorm. Uw corset kunt u het beste vormen door het de eerste keer losjes in te rijgen, zorg dat het niet te strak zit. Als het corset wat van u lichaam af staat is dat niet erg, in het begin is dat normaal. Houdt het corset tussen de 20 en 40 minuten aan en blijf in beweging, zodat het zich goed naar uw lichaam kan vormen. Als het daarna aanvoelt alsof het losser is gaan zitten kunt u de veters nog ietsje strakker aantrekken. Hierna mag u het nog ongeveer 30 minuten aanhouden, trek het dan uit. Dit proces moet u zo’n 3 a 4 maal doorlopen voor het corset goed gevormd is. Hierna kunt u het corset voor langere perioden (langer dan 4 uur) aaneen gaan dragen.

Het is nuttig om iets onder uw corset te dragen om uw lichaams oliën en zweet op te vangen, iets simpels als een hemdje of een top zal het goed doen. Uw corset aantrekken zal makkelijker gaan als uw al uw andere ondergoed, kousen en schoenen al aanhebt. Sta niet toe dat andere mensen uw corset dragen! Tegen de tijd dat uw corset is ingedragen, is het gevormd naar uw exacte vorm van het lichaam. Indien u anderen toestaat uw corset te dragen zal het kromtrekken als het probeert te voldoen aan hun vorm, en kan het gebeuren dat uw corset beschadigd, scheurt of lelijke rimpels krijgt.

Rijg uw corset

Er zijn talloze manieren om uw corset te rijgen, hieronder vindt u een stappenplan om uw corset op een goede manier dicht te rijgen.

  • 1. Het corset dichtmaken: trek de veters aan de achterkant los zodat er geen spanning op de busk staat. Trek het corset aan en sluit de busk door een voor een de haakjes door de ogen te duwen.
  • 2. Voor u begint met rijgen: begin pas met aantrekken van de veters als alle haakjes van de busk gesloten zijn. Pak de lussen in het midden van uw corset en trek deze aan door uw vingers erachter te haken. Trek ze zo strak mogelijk en knoop er dan een losse strik in om te voorkomen dat u de lussen ‘kwijtraakt’ bij het aantrekken van de kruisjes (de X-en). Als u hier eenmaal handigheid in hebt verkregen is het niet meer nodig om de verticale lussen te strikken, u kunt ze dan gewoon in uw ene hand houden terwijl u met de andere de kruisjes aantrekt.
  • 3. Rijgen: begin bij het bovenste kruis (X) van uw corset, hieronder ligt een horizontale lijn. Trek aan het kruis totdat u vindt dat het strak genoeg zit, ga dan door met het tweede kruis en werk zo naar het midden toe. Maak de strik los en trek de lussen aan totdat alle vrijgekomen veter strak zit. Knoop de strik opnieuw en begin nu onderaan het corset met het straktrekken van de kruisjes tot u weer bij het midden bent.
  • 4. Strikken: als u het corset naar tevredenheid hebt ingeregen en alle veters strak liggen legt u een strik (eventueel een dubbele knoop) in de veter. Waarschijnlijk heeft u nu 4 lange lussen aan je strik hangen, de ondereinden daarvan kunt u netjes wegwerken door ze onder het onderste kruis te stoppen. Bindt de overgebleven veter in ieder geval niet om uw middel, dit staat niet mooi en kan uw corset ook beschadigen.

 

Schoonmaken
Corsetten moeten net als andere kledingstukken schoongemaakt worden. Hang het na het dragen opengevouwen zodat het kan luchten en drogen. Als u het lang gedragen heeft en/of veel gezweet dan kunt u de voering het beste even afnemen met een licht vochtig doekje. Laat het daarna drogen op een liefst goed geventileerde plek. Was het corset nooit en maak het ook niet onnodig nat. De meeste (goede) corsetten zijn gemaakt met metalen baleinen in de voering, en zijn niet waterdicht. Bij onnodig nat maken kunnen de baleinen gaan roesten. Ook spiraalbaleinen zijn gemaakt van metaal. Ook de busk (en eventuele gespen of andere metalen versierselen) moet u voorzichtig behandelen om roest te voorkomen. Corsetten zijn er in allerlei materiaal, en ieder materiaal vereist een bepaalde manier van schoonmaken. Corsetten van textiel kunt u het beste laten reinigen door te (laten) stomen. Breng het corset naar een goede, betrouwbare stomerij, maar vraag altijd even na of ze ervaring hebben met het reinigen van corsetten (dat is niet altijd het geval) en leg zonodig uit dat (indien van toepassing) de baleinen in het corset van metaal zijn.

Voor fashion corsetten met pvc baleinen geldt dat u ze op de hand kunt wassen zonder agressieve wasmiddelen. Laat ze hierna zoals hierboven beschreven drogen.

Opbergen
De beste manier om uw corset op te bergen is door het corset uit te vouwen met de voering naar buiten en het bij de vetersluiting over een kledinghanger te hangen. Ook plat in een lade wegleggen is een goede manier. Rol het corset echter nooit op, dit kan het corset beschadigen.

Indien u ondanks bovenstaande informatie nog vragen heeft, kunt u die aan ons stellen via info@burlesqueandmore.nl.

 

Wij wensen u veel plezier met het door u gekozen corset!